کامل ترین چک لیست مقاله نویسی [طبق اصول سئو]
نوشتن یک مقاله خوب، هم نیاز به پژوهش دارد و هم قابل آموزش دیدن است یعنی شخص نویسنده علاوه بر داشتن استعداد و نبوغ نویسندگی در زمینه متنی که قرار است به تحریر درآورد باید به اندازه کافی تحقیق کرده و به جمع آوری مطلب بپردازد سپس با آموزش ابزارها و تکنیکهای نگارش مقاله، اقدام به تولید محتوایی مفید و جذاب نماید. برای شروع هر کاری داشتن برنامه ریزی و نقشه راه، بسیار مهم و کارگشا است و از سختی و سردرگم شدن میکاهد. دراینجا قصد داریم با ارائه کاملترین چک لیست مقاله نویسی طبق اصول سئو راهنمای شما باشیم.
عناوین مهم مقاله
مهمترین مراحل چک لیست مقاله نویسی
درست است که نویسندگی یک استعداد محسوب میشود ولی هنر تولید محتوا، زمانی ارزش پیدا میکند که قابل انتقال به دیگران بوده و منحصر به یک ذهن و تفکر نباشد. اگر در صدد شروع به فعالیت در زمینه تولید محتوا هستید و یا مدتی است که در این زمینه فعالیت دارید، با استفاده از تجربه افراد خبره و حرفهای میتوانید با نوشتن یک مقاله اصولی، جذاب و پر مخاطب، ترافیک زیادی از گوگل دریافت کرده و زمینه رشد کسب و کار و افزایش فروش را فراهم نمایید.
اگر میخواهید مطالبی را که در یک متن ارائه میدهید در یک طیف زمانی طولانی مورد استفاده مخاطبین قرار بگیرد و عمر بهرهوری از محتوای تولید شده شما طولانی باشد، با مطالعه مقاله « منظور از محتوای همیشه سبز چیست؟ » می توانید طوری بنویسید که مطالبتان تاریخ انقضا نداشته باشد. شما میتوانید با داشتن کاملترین چک لیست مقاله نویسی طبق اصول سئو، با 7 گام این فرایند را برای خود جذابتر و راحتتر نمایید.
- گام اول انتخاب عنوان
- گام دوم انتخاب سرفصل ها
- گام سوم نوشتن بدنه مقاله
- گام چهارم دعوت به اقدام (call to action)
- گام پنجم ویرایش
- گام ششم بهبود خوانایی
- گام هفتم افزودن عکسها
1. انتخاب موضوع قبل از انتخاب عنوان
قبل از انتخاب عنوان، اول باید موضوع را انتخاب نماییم و آن موضوع را بسط داده و تبلیغاتی کنیم تا به یک عنوان جذاب دست پیدا کنیم. بهتر است که با هربار تحقیق چندین موضوع را انتخاب کنیم تا دفعات بعد برای مقاله نویسی موضوع داشته باشیم.
- اولین ابزار برای ایده گرفتن موضوع، استفاده از کادر سرچ گوگل و لیست searches related to در انتهای صفحه جستجو است.
- دومین ابزار استفاده از سایت Keyword tool.io است. بدین ترتیب که پس از ورود به سایت، کشور و زبان مورد نظر را انتخاب می کنیم. برای ما چون کشور ایران در لیست موجود نیست، کشور افغانستان و زبان فارسی را انتخاب نموده و سپس در داخل کادر جستجو عبارت مورد نظر را تایپ مینماییم. لیستی که به ما ارائه میدهد شامل عبارتهایی است که از هر یک از آنها میتوانیم برای ایده موضوع مقاله استفاده نماییم. هر کدام از این عبارتها میتواند یک مقاله جداگانه باشد و یا اینکه چند تا را باهم ترکیب کنیم و یک عنوان جذاب بنویسیم.
1-1. ده قالب کلیدی برای نوشتن مقاله
پس از انتخاب موضوع قدم بعدی اینست که هر کدام از این موضوعات را تبدیل به یک عنوان جذاب نماییم. یک راهکار پیشنهادی اینست که به انتهای عنوان یک ارزش افزوده اضافه کنیم. مثلا در عنوان همین مقاله عبارت « [طبق اصول سئو] » را برای جلب توجه بیشتر، به عنوان ارزش افزوده به انتهای عبارت « کاملترین چک لیست مقاله نویسی » اضافه نمودیم. شما میتوانید در قالب مقاله خود، بصورت پرسش و پاسخ متنی را ارائه نمایید و یا برای حل یک مشکل خاص راهکار ارائه دهید و یا به مطالعه موردی در یک زمینه بپردازید. جهت ایده پردازی برای موضوع مقالات شما به ذکر 10 قالب کلیدی برای نوشتن مقاله میپردازیم:
- تعاریف و مفاهیم
- پاسخ سوالات متداول
- حل مشکل خاص
- معرفی منابع و ابزار
- نقد و بررسی
- روش انجام یک کار
- مطالعه موردی
- اخبار مرتبط با موضوع مورد نظر
- دیدگاههای اشتباه
- بهترین روشها (Best practices)
2. انتخاب عبارتهای مناسب برای سرفصلها
در اینجا باید عنوان اصلی مقاله را تبدیل به چند سرفصل نماییم. برای جستجو و انتخاب عبارتهای مناسب برای سرفصلها دقیقا مانند روش انتخاب عنوان عمل میکنیم. فقط با این تفاوت که عبارتهای کمی جزعیتر و خاصتر را برای سرفصلها انتخاب مینماییم.
3. نوشتن بدنه مقاله
- برای نوشتن یک مقاله یونیک، مطالب نوشته شده در بدنه مقاله باید اولین منبع مورد استفاده اطلاعات و تجربه شخصی خودمان باشد. در انتخاب سرفصل ها نیز بهتر است از همان ابتدا چند تا از ایده های شخصی خودمان را در نظر داشته باشیم.
- دومین منبع میتواند اینترنت باشد. از مقالات خارجی و ایرانی در این زمینه که مرتبط با موضوع ما باشند استفاده میکنیم و حتما در داخل متن به آنها ارجاع میدهیم.
- همچنین میتوانیم از مطالب دیگران که بصورت متن، مصاحبه، ویدیو در آپارات یا یوتیوب وجود دارد و از کتابها و مجلات موجود نیز میتوانیم استفاده نماییم.
3-1. پاسخ به سوال چه، چرا و چگونه ؟
دقت داشته باشید محتوایی که مینویسید، باید هدفش مشخص باشد. برای نوشتن بدنه یک مقاله به این موضوع توجه داشته باشیم که پس از نیازسنجی و بررسی در یک زمینه کاری یا تحقیقاتی یا آموزشی، چه چیزی قرار است که بنویسیم و چرا نیاز به نوشتن این موارد در قالب یک مقاله بوده است؟ و بهتر است که چگونه بنویسیم تا نیازهای مخاطب را به بهترین نحو برآورده نماییم؟ معمولا پاسخ به این سه سوال را در مقدمه مقاله ذکر میکنیم.
4. دعوت به اقدام در متن مقالات (call to action)
در حین نوشتن متن یک مقاله میتوانیم از عبارتهایی برای تشویق خواننده استفاده کنیم مثلا دعوت به خواندن یک مقاله مرتبط به این موضوع که در همین سایت موجود است و یا پیشنهاد خرید یک محصول یا شرکت در یک دوره آموزشی. این دعوت به اقدام میتواند مستقیما به درخواست ایمیل خواننده و دریافت اطلاعات ثبت نام بیانجامد و به طریقی مخاطبان را همچنان در ارتباط با سایت نگه دارد.
5. ویرایش کلی در متن مقالات
در این مرحله از چک لیست مقاله نویسی طبق اصول سئو لازم است به بررسی اشتباهات املایی و نگارشی از قبیل نقطه گذاری، پاراگراف بندی و خلاصه سازی بعضی از قسمتهای متن بپردازیم. یک ابزار آنلاین برای تصحیح اشتباهات نگارشی «Virastlive.com» است. همچنین میتوانید در نرم افزار Word 2013 یک پلاگین بنام « ویراست یار » نصب نمایید تا در حین تایپ عملیات ویرایش نیز برروی متن تان انجام شود.
6. بهبود خوانایی محتوا در متن مقالات
خوانایی مقاله یعنی اینکه با یک حرکت چشم شخص خواننده، قسمتهای مهمتر و برجستهتر برایش جلب توجه نماید. مثلا استفاده تیترهای برجسته برای سرفصل ها، استفاده از پاراگراف های کوتاه، ایجاد فاصله بین هر عنوان با پاراگراف قبلی، استفاده از کادرهای خاکستری برای بعضی از مطالب، استفاده از شماره گذاری یا علایم برای تهیه لیستها و …
7. افزودن عکسها به محتوای مقالات
برای جستجو و انتخاب عکسها و تصاویر متناسب با محتوای مقاله خود به یاد داشته باشید که علاوه بر سرچ گوگل و سایتهایی مثل : Pintress , Freepik شما میتوانید خودتان عکاسی کنید و یک عکس کاملا منحصر به فرد برای محتوای خود برگزینید. پس از انتخاب عکس مناسب، باید آنرا بعنوان تصویر شاخص بارگذاری نموه و بعنوان Alt تصاویر، از کلمه کلیدی بعنوان متن جایگزین در عکس استفاده نمایید.
7-1. نکات مهم انتخاب عکس مناسب برای مقاله
همانطور که میدانیم یک عکس خوب و با کیفیت در کنار یک متن جذاب، میتواند در جلب نظر مخاطبان بسیار تاثیرگذار باشد. اما معیار انتخاب برای یک عکس خوب چیست؟ مطابق با کامل ترین چک لیست مقاله نویسی طبق اصول سئو، انتخاب عکس مناسب نیز برای سئو سایت میتواند تاثیرگذار باشد. یک عکس مناسب باید زیبا و جذاب باشد، کم حجم بوده و بهگونهای باشد که موتورهای جستجو به راحتی بتوانند آنها را ایندکس کنند. در اینجا شما را که با ترفندهایی که با به کار گرفتن آنها بتوانید عکسهایی بهینه برای سایت انتخاب کنید آشنا میکنیم.
- برای انتخاب عکس مناسب، لازم نیست حتماً عکاس یا گرافیست حرفهای باشید و با جستجو در اینترنت به راحتی میتوانید به طور رایگان دانلود کنید.در سرچ گوگل در سربرگ Images میتوانید با استفاده از ابزار Tools عکسهایی با سایز و رنگ دلخواه جستجو نمایید در کنار عکسها ابعاد پیکسل آن نیز نشان داده میشود.
- فرمت مناسب برای انتخاب عکسهای وبسایت، فرمتهای JPEG – JPG – PNG هستند ولی همیشه عکسهای دانلود شده را مستقیما در سایت آپلود نمیکنیم و گاهی لازم است با استفاده از فتوشاپ، تغییراتی در سایز، رنگ و ابعاد آن را داده و مجددا آنرا با فرمت WEBP ذخیره کنیم.
- اگر عکسی که انتخاب کردیم واترمارک داشته باشد، باید به دنبال نسخه اصلی آن بگردیم و عکسی بدون واتر مارک پیدا کنیم. یک راه اینست که وارد Search by image گوگل شده عکس مورد نظر را به داخل آن دراگ کنیم و تمام سایتهایی که از آن عکس استفاده کرده اند را بررسی کنیم احتمال دارد سایتی که از آن عکس بدون واتر مارک استفاده کرده را بیابیم.
- انتخاب یک عکس مناسب باید در جهت بهبود سئو سایت باشد ابتدا باید وضعیت عکس را از لحاظ حجم و ابعاد مورد بررسی قرار دهید. برای بررسی وضوح تصویر نیز میتوانید هم از نرمافزار فتوشاپ و هم نرمافزارهای دیگری مانند (CANVA) استفاده نمایید که به طور خودکار عکس را برای وبسایت و با dpi مناسب، آماده و ذخیره میکنند.
- سعی کنید از عکسهای یک شکل و یک اندازه استفاده کنید تا ظاهر وب سایتتان زیباتر و منظمتر به نظر برسد.
- نام عکس و توضیحات زیر عکس و متن جایگزین، در بهبود سئو سایت اهمیت زیادی دارد حتما آنها را بدرستی پر کنید. نام عکس را لاتین و متن جایگزین را با کلمه کلیدی مقاله پر کنید. زیرنویس یا توضیحات عکس را نیز پر کنید زیرا بیشتر کاربران تمایل دارند با خواندن زیرنویس عکس اطلاعاتی در مورد آن کسب کنند.
جمع بندی و نتیجه گیری :
در این مقاله با ارئه کامل ترین چک لیست مقاله نویسی طبق اصول سئو با مفاهیمی مانند انتخاب موضوع و عنوان برای مقاله و ایجاد متن جذاب و ویرایش آن آشنا شدید تا از این چکلیست به صورت موثر در جهت سئوی سایت استفاده کنید. زمانی که شما از یک فهرست کاملا اصولی و کنترل شده استفاده میکنید، اتلاف وقتتان به حداقل رسیده و با یک مدیریت درست، به اهداف خود نزدیکتر میشوید.