بهترین چک لیست سئو تکنیکال در 2022 + آپدیت
سلام و درود به وبسایت سئو بلاگر خوش آمدید. در این قسمت قرار است تجربیاتمان را که در زمینه سئو و بهینه سازی برای مشتری هایمان انجام میدهیم را در اختیارتان قرار دهیم. اگه مایلید خودتان سئو فنی سایت خود را انجام بدهید یا سئو تکنیکال را به صورت حرفه ای یاد بگیرید و بر روی سایت های دیگر پیاده سازی کنید حتما تا انتهای مقاله با ما همراه باشید زیرا در انتها بهترین چک لیست سئو تکنیکال را که از بین خیلی موارد انتخاب کرده ایم در اختیارتان قرار میدهیم و شما با طی کردن مسیر چک لیست سئو تکنیکال میتوانید از سایت خود مراقبت کنید و بهترین باز خورد و ترافیک و مشتری را در کنار خود داشته باشید.
عناوین مهم مقاله
سئو چیست و چرا اهمیت دارد؟
قبل از آنکه سراغ چک لیست سئو تکنیکال برویم بهتر است درمورد اهمیت سئو صحبت کنم و اینکه با انجام اصول سئو بر روی سایت، چه اتفاقی برای سایت میافتد و انجام تکنیک های درست سئو چقدر اهمیت دارد. سئو یا SEO که برگرفته از عبارت Search Engine Optimization میباشد، یعنی «بهینه سازی برای موتورهای جستجو». با استفاده از تکنیک های سئو میتوانید سایت خود را به موتورهای جستجو گوگل بشناسانید و در نتایج گوگل بهترین جایگاه را داشته باشید.
مثلا قصد دارید با موبایل خود در مورد خرید گوشی شیائومی Redmi Note 8 در مرورگر گوگل جستجو کنید. اولین جایی که هر فرد برای دنبال جستجو درمورد موضوعی خاص به ذهنش میرسد جستجو در گوگل است). بعد از جستجوی عبارت مورد نظر، گوگل یکسری نتایج که با موضوع سرچ شما ارتباط دارد را به شما نشان میدهد. معمولا شما بر روی لینک های اول کلیک میکنید و به دنبال خرید محصول میروید. اما سوال اینجاست با چه تکنیکی آن سایت ها توانسته اند در صفحه اول گوگل و لینک های اول باشند؟
سایتهایی که در نتایج گوگل به شما نشان داده شد عملیات سئو بر روی آنها انجام شده است. یعنی توانستهاند با انجام سئو رتبه بگیرند و بالا بیایند و کاملا واضح است که لینک های بین 1 تا 3 گوگل شانس بیشتری برای افزایش بازدید، ترافیک و مشتری و در نتیجه درآمد بالا دارند زیرا بالای 90 درصد کاربرها فقط بر روی لینک های اول تا سوم صفحه اول گوگل کلیک میکنند. بدون سئو این کار امکان پذیر نیست از این جهت به سراغ انواع عملیات سئو و چک لیست سئو تکنیکال میرویم.
درآمد زایی بالا از طریق سئو و بهینه سازی سایت
در این قسمت قصد دارم یک مثال خیلی ساده از درآمد سئو بزنم چه برای کسانی که سئو کار هستند و چه برای کسانی که خدمات و محصولات سایت خود را سئو کرده اند. فرض کنید شما فقط یک دوره تخصصی آموزش سئو سایت طراحی کردید و میخواهید در سایت خود به فروش برسانید و از طرفی رتبه 1 گوگل هم هستید. قیمت آن دوره را هم 300 هزار تومان گذاشته اید. اگه در یک ماه 100 عدد مشتری داشته باشید که اقدام به خرید در سایت شما کرده اند، درآمد شما از یک دوره 300 هزاری چقدر است؟
درآمد ماهیانه فروش یک محصول=100 تا مشتری ضرب در 300/000 تومان
که میشود مبلغ 30/000/000 تومان در ماه آن هم فقط برای یک محصول. اگر دو، سه، چهار و … محصول داشته باشید چقدر درآمد دارید؟ هرچقدر دوره شما ارزشمند باشد و وقت گذاشته باشید اگر نتوانید سئو کنید درآمد شما از 30 میلیون تومان در ماه راحت به صفر میرسد و تمام. کسی که کار سئو انجام میدهد و توانسته سایت شما را به رنک 1 تا 3 گوگل بر روی آن کلمه کلیدی برساند قطعا دانش بالایی داشته و بر اساس دانشش قرارداد های خوب و منطقی هم میبندد. از طرفی کسب و کاری هم که میخواهد به درآمد های چند صد میلیونی برسد باید سئو شود.
مراحل اصلی عملیات سئو در سایت !
در قسمت بالا (خرید گوشی شیائومی) من یک محصول را مثال زدم. اما سئو میتواند بر روی تک تک محتواهای سایت مثل سئو محصولات، سئو دسته بندی ها، برگه ها، صفحه اصلی و خیلی موارد دیگر باشد و کلا دنیای گسترده ای دارد. باید بدانید انجام عملیات سئو به 3 دسته تقسیم میشود اما چرا اول سئو تکنیکال؟ چون اول باید مشکلات فنی سایت برطرف شود و سپس مشکلات داخلی و ارتقای خارجی سایت. درمورد سئو تکنیکال به طور کامل در عنوان بعدی توضیح خواهم داد اما اکنون به سراغ توضیح مختصر درمورد سئو داخلی و خارجی میروم:
- قدم اول سئو تکنیکال یا Technical SEO
- قدم دوم سئو داخلی یا On-Page SEO
- قدم سوم سئو خارجی یا Off-Page SEO
قدم دوم : انجام عملیات سئو با سئو داخلی یا On-Page SEO
همانطور که از اسم آن مشخص است سئو داخلی یا On-Page SEO یعنی سئو بر روی صفحات یا سئو داخل صفحات. یعنی شما کاری کنید که هم گوگل و هم کاربر از سایت شما رضایت داشته باشند تا در نتایج گوگل ظاهر شوید و رتبه بگیرید. سئو داخلی یعنی انجام هرکاری بر روی عنوان، تصاویر، فیلم، متن و تگ برای نشان دادن سایت شما از سمت گوگل به مخاطب. نوشتن عنوان جذاب یکی از روش های جذب مشتری و افزایش نرخ کلیک کاربر است. مناسب بودن حجم تصویر و فیلم هم در افزایش سرعت سایت تاثیر میگذارد باعث میشود نرخ پرش کاهش پیدا کند و مشتری در سایت شما بماند.
در کل خزنده های گوگل به قدری هوشمند هستند که رفتار کاربر در سایت شما را تشخیص میدهند، اگه کاربری ناراضی از سایت شما خارج شود گوگل متوجه خواهد شد و کم کم شما را از نتایج گوگل حذف میکند، یا برعکس اگه تشخیص دهد کاربر در سایت شما آرامش و رضایت دارد و به هرچیزی میتواند دسترسی داشته باشد، سایت شما را به تعداد بیشتری از مخاطبان نشان میدهد. من در این قسمت به خلاصه ای از ماهیت سئو داخلی اشاره کردم درصورتیکه مبحث سئو داخلی بسیار گسترده و جذاب است که در مقاله های بعدی حتما توضیحات بیشتری میدهم.
قدم سوم : انجام عملیات سئو با سئو خارجی یا Off-Page SEO
سئو خارجی یا سئو Off-Page SEO بعد از انجام کارهای چک لیست سئو تکنیکال و سئو داخل سایت سبب بهبود رتبه سایت شما میشود و با کارهای سئو داخلی سایت ارتباطی ندارد و خارج از سایت انجام میشود. اما مهم ترین کاری که در سئو خارج از سایت انجام میشود گرفتن بک لینک های با ارزش برای سایت شماست. یعنی سایتی که به سایت شما بک لینک داده است به گوگل میفهماند که سایت شما سایت خوبی برای ارجاع دادن و استناد هست و بهتون امتیاز بیشتری میدهد.
مورد دیگری که در سئو خارجی باید رعایت شود بازاریابی در شبکه های اجتماعی و برند سازی است یعنی مطالب شما بتواند در شبکه های اجتماعی لینک شود و بازخورد بگیرد که با این کارها میتوانید به سایت اعتبار ببخشید و با سرعت بالایی در نتایج صفحه اول گوگل حضور داشته باشید. اکنون به سراغ چک لیست سئو تکنیکال یا سئو فنی سایت میرویم.
هدف از سئو فنی سایت چیست و چرا باید انجام داد؟
قدم اولی که برای سئو هر سایت باید رعایت شود و طی کرد، سئو تکنیکال یا سئو فنی آن سایت است که جنبه های فنی و تکنیکالی را در بر میگیرد. سئو تکنیکال به گوگل میفهماند که ساختار محتوای سایت چیست تا گوگل بهتر بتواند سایت را بررسی کند. با سئو تکنیکال تمام باگ های سئویی که در سایت وجود دارد و باعث مشکل شده است تشخیص داده میشود و میتوان برطرف کرد. به عنوان مثال انجام سئو تکنیکال بر روی سایت هایی که از قالب آماده استفاده میکنند کاری زمان بر است و باید انجام شود زیرا که کد های غیر منطقی و مخربی دارد.
ساختار درست قالب برای خزندگان کوکل اهمیت دارد که باید با سئو تکنیکال بهبود بخشید. اما از کجا میشود ایرادات سایت را از لحاظ سئو فنی سایت بررسی کرد؟ ابزار سرچ کنسول به شما نشان میدهد مشکلات سایت چیست و دقیقا باید چیکار کرد که در مقاله های بعدی در این مورد بیشتر توضیح میدهم. یکی دیگه از مواردی که در سئو تکنیکال باید در نظر داشت ساخت نقشه سایت هست که برای خزندگان گوگل اهمیت زیادی دارد که در این قسمت چک لیست سئو تکنیکال به آن اشاره کرده ام.
منظور از چک لیست سئو تکنیکال یا سئو فنی سایت چیست!؟
چک لیست سئو تکنیکال به شما کمک میکند تمام مواردی که در قسمت سئوی فنی سایت باید انجام شود را بصورت یکجا ببینینید و از قلم نیاندازید. در انتهای مقاله برای راحتی کار شما چک لیست سئو تکنیکال را در قالب عکس و فایل قرار دادم. اکنون برویم سراغ بهترین چک لیست سئو تکنیکال
1- دامنه مناسب انتخاب کنید
اولین قدم در چک لیست سئو تکنیکال انتخاب دامنه مناسب است. فرض کنید شما در حوزه عطاری کار میکنید و دامنه هایی با پسوند های مختلف برای خودتان ثبت کرده اید مثلا atari.com یا atari.ir یا atari.net و از این جور موارد. دامنه اصلی یا دامنه مستر شما کدام است؟ مهم ترین کاری که باید برای دامنه خود کنید ریدایرکت دائمی از طریق هاست روی دامنه اصلی شماست. یعنی گوگل تمام سایت هایی که ثبت کردید و محتوای تکراری دارد را جداگونه اسکرول نکند.
بهتر است شما تمام دامنه هایی که دارید را روی دامنه اصلی مثلا atari.com ریدایرکت کنید تا اگر کسی atari.ir سرچ کرد سایت atari.com نشان داده شود. در کل باید اطلاعات دامنه ای که ثبت کردید رو داشته باشید که آیا قبلا رتبه ای داشته یا نداشته در چه حوزه ای کار شده آیا دامنه قبلا فعال بوده یا نه و …
2- برای افزایش امنیت سایت ssl را فعال کنید
دومین قدم در چک لیست سئو تکنیکال بررسی ssl سایت است که قبل از سئوی محتوای سایت یا سئوی داخلی باید انجام داد. گوگل به سایت هایی که ssl فعال داشته باشند امتیاز بیشتری میدهد. اما ssl چیست؟ یک پروتکول امنیست که باعث میشود اطلاعات بین کاربر و سایت از طریق کد به سرور منتقل شود و باعث افزایش امنیت سایت شود.
ssl را از کجا ببینیم ؟ اگر اس اس ال فعال باشد بالای صفحه قبل از نام دامنه بجای http از https استفاده میشود و قفل سبز رنگی دارد. اگر فعال نباشد ارور امن نبودن را به کاربر نشان میدهد و باعث میشود امتیاز منفی از گوگل بگیرید. در سایت ssl labs میتوانید وضعیت دامنه ثبت شده خود را بررسی کنید.
3- سایت را به گوگل معرفی کنید
همین سیستم مدیریت محتوای وردپرس را برای شما مثال میزنم. زمانی که سایت خود را با این cms راه می اندازید به طور پیش فرض گزینه معرفی سایت به گوگل فعال نیست و باید تیک آن را زد و فعال کرد. البته زمانی اقدام به این کار کنید که محتوای بیمعنی داخل سایت وجود نداشته باشد. یعنی بعد از نصب قالب اطلاعات پیشفرض موجود در آن قالب برداشته شود. خزندگان گوگل قبل از اینکه محتوای سایت را ایندکس کنند ابتدا میبینند اجازه دارند یا نه؟ توانایی ایندکس کردن دارند یا نه؟ برای فعال کردن این گزینه هم از قسمت پیشخوان وردپرس>تنظیمات>تنظیمات خواندن>پایین صفحه اقدام کنید
4- سرعت سایت را بالا ببرید
در چک لیست سئو تکنیکال افزایش سرعت سایت اهمیت بالایی دارد. مثلا میخواهید وارد سایت دیجی کالا شوید اما تا صفحه لود شود زمان ببرد. باز هم در آن صفحه میمانید؟ قطعا نه به سراغ سایت دیگه ای میروید تا زودتر به موضوع مورد نظر برسید. اگر سرعت سایت پایین باشد و کاربر از سایت شما ناراضی خارج شود گوگل به سایت شما نمره منفی میدهد.
5- سایت مپ را در سایت فعال کنید
سایت مپ یک فایلی است که لینک تمام صفحات وبسایت در آن فایل قرار دارد و باعث میشود خزندگان گوگل با خواندن نقشه سایت، صفحات وبسایت را راحت تر و سریع تر ایندکس و شناسایی کنند . برای ساخت نقشه سایت به صورت خودکار میتوانید از افزونه های یوآست سئو یا رنک مث استفاده کنید. برای اطمینان هم میتوانید به آدرس sitename/sitemap.xml سر بزنید و ببینید درست بارگذاری شده اند یا خیر ( بجای sitename نام دامنه خود را بنویسید )
6- برای افزایش اعتبار سئو تکنیکال کپی نکنید
حتما سعی کنید محتوایی که در سایت اضافه میکنید یونیک باشد. یعنی از جایی کپی نگیرید و در سایت خود به همان شکل استفاده نکنید. کسی که دستور العمل یک چیزی را میخواهد بداند و هر ده تا لینک صفحه اول شامل یک عبارت و محتوا باشد کاربر سریع از سایت ها خارج میشود و به دنبال مطالب جدیدتری میگردد و گوگل از این جهت به سایت هایی که کپی کار میکنند امتیاز منفی میدهد. برای آنکه چک کنید ببینید محتوا سایت شما کپی هست یا نه در سایت duplichecker.com چک کنید.
7- فایل robots.txt را بسازید
یکی دیگر از موارد مهم چک لیست سئو تکنیکال ایجاد فایل robots.txt در هاست است که ماهیت دستورالعمل یا کد های دستوری به خزنده های گوگل دارد. مثلا اگه گزینه من را به گوگل معرفی کن در وردپرس را فعال کرده باشید در این قسمت یک کد ثبت میشود تا موتورجستجو بداند چیکار کند. با اینکار به ربات و خزندگان گوگل میفهمانید اجازه دارند به کدام صفحات سر بزنند و به کدام صفحات سر نزنند. اگر سایت شما وردپرسی است به صورت خودکار این فایل در قالب وجود دارد و ساخته میشود.
8- بردکرامب سایت را فعال کنید
از موارد دیگری که در چک لیست سئو تکنیکال باید لحاظ کرد فعال سازی بردکرامب سایت است. شبیه به نقشه سایت میباشد منتهی برای کاربر که الان در کدام صفحه است. موتور جستجو هم با این مسیری که جلو رویش قرار میدهید بهتر میتواند صفحات سایت را ایندکس کند. مثلا اگر یک کاربر در یک سایتی که باتری موبایل دارد وارد دسته بندی باتری سامسونگ شود و یک محصول را انتخاب کند، بالای صفحه یک مسیری از صفحه اول تا این صفحه محصول را به صورت لینک میبیند مانند تصویر زیر
9- سایت رسپانسیو باشد
در چک لیست سئو تکنیکال به رسپانسیو بودن سایت اشاره کردیم که از اهمیت بالایی برخوردار است. سایتی که طراحی کردید باید در نسخه موبایل و دسکتاب و تبلت به طور کامل المان ها و محتوا ها را نشان دهد. مثلا در سایت دسته بندی باتری موبایل دارید که زیر مجموعه هایی مانند باتری سامسونگ، باتری شیائومی، باتری نوکیا و … دارد. حالا اگر میخواهید با موبایل وارد این سایت شوید و دسته بندی باتری موبایل را نبینید چه حالی به شما دست میدهد؟ وقتی نتوانید نیاز خود را در این سایت با نسخه موبایل برطرف کنید و ناراضی باشید گوگل این رفتار شمارو تشخیص میده و به سایتی که نتوانسته رسپانسیو باشد امتیاز منفی میدهد.
برای شناسایی سایت از لحاظ رسپانسیو بودن میتوانید به سایت سئوفرندلی گوگل مراجعه کنید.
10- ساختار تگ h1 باید در تک تک صفحات رعایت شود
از موارد دیگه چک لیست سئو تکنیکال ساختار تگ(heading) h1، h2، h3 تا h6 است که باید در تک تک صفحاتی که در سایت وجود دارد رعایت شود. هر صفحه بلا استثنا باید یک تگ h1 یا سر تیتر (عنوان اصلی) داشته باشد که مربوط به آن صفحه باشد و کلمه کلیدی آن صفحه داخلش استفاده شده باشد. از تیتر h2 میشود تا 6 بار در یک صفحه استفاده کرد و از h3 به بعد به تعداد بالا. در کل باید بررسی کنید که در هر صفحه حتما و فقط از یک تگ h1 استفاده شده باشد.
مثلا در همین مقاله چک لیست سئو تکنیکال من از یک عنوان به نام بهترین چک لیست سئو تکنیکال در 2022 استفاده کردم و مابقی عنوان های h2-h3. البته این را هم بگم بعضی قالب ها به طور پیش فرض عنوان مطالب صفحات را در تگ h1 قرار میدهند ولی با این حال باید این موضوع را بررسی کنید.
11- از اسکیما Schema استفاده کنید
یکی دیگر از مواردی که گوگل علاقه دارد استفاده از یکسری نشانه گذاری هایی است که به شناختن بهتر مطالب کمک میکند. هرچه شناختن کلمات کلیدی شما برای موتورهای جستجو گوگل قابل درک تر باشد شانس بودن در صفحات اول گوگل هم برای شما بیشتر میشود. یک نمونه از اسکیما همان ستاره های امتیاز دهی زرد رنگ است که پایین لینک نتایج گوگل برای بعضی سایت ها نشان داده میشود.
12- صفحه 404 نداشته باشید
ارور 404 در چک لیست سئو تکنیکال برای مواقعی است که کاربر وارد یک صفحه از سایت شما میشود که دیگر آن صفحه وجود ندارد. کاربر هم با دیدن این ارور درجا از سایت شما خارج میشود و این باعث امتیاز منفی گوگل به سایت شما میشود. سعی کنید اگه آن صفحه وجود ندارد لینک آن را به یک صفحه مرتبط ریدایرکت کنید تا کاربر بتواند از خدمات و ویژگی های سایت شما دیدن کند و در سایت بماند.
13- ساختار استاندارد url در سایت را رعایت کنید
سیستم مدیریت محتوا وردپرس طوری کد زده شده است که به صورت پیش فرض آدرس درستی برای صفحات در نظر نمیگیرد و هر چیزی(کلمه بی معنی) که دارد را برای url صفحات قرار میدهد. اگر به این مورد ساده توجه نکنید میتوانید یکی از اشتباهات رایج سئو تکنیکال را برای سایت خود داشته باشید. برای آنکه از ساختار استاندارد url سایت خود اطمینان حاصل کنید میتوانید از بخش تنظیمات وردپرس>پیوندهای یکتا> نام نوشته را فعال و ذخیره کنید. اما درکل سعی کنید برای هر نوشته یا برگه ای که در سایت وارد میکنید به صورت دستی url موردنظر را وارد کنید تا علاوه بر افزایش تجربه کاربری باعث بهبود سئو سایت هم شوید.
14- استفاده از فریم ورک AMP
شاید این مورد مانند سیستم نشانه گذاری اسکیما برای سایت لازم نباشد اما میتواند تاثیر مثبتی در سئو سایت بگذارد. ساختار amp به افزایش سرعت سایت در موبایل اشاره میکند و کاربری که میخواهد از سایت شما دیدن کند با کمتر از 1 ثانیه این کار امکان پذیر میشود. اجرا این کار باید زیر نظر افراد متخصص صورت بگیرد چرا که ممکن است اعمال این فریم ورک در صفحاتی مثل صفحه خرید منجر به کار نکردن دکمه های آن صفحه شود. با استفاده از لینک https://search.google.com/test/amp میتوانید ببینید که گوگل چه نظری در مورد amp بودن یا نبود سایت شما دارد. بنابراین قبل از انجام این کار تحقیق کنید.
15- نصب افزونه امنیتی
یکی دیگر از مواردی که باید در چک لیست سئو تکنیکال لحاظ کرد، بالا بردن امنیت سایت با نصب افزونه امنیتی است که میتواند از خطرات ناگهانی حمله و هک شدن سایت جلوگیری کند. این مورد نه ربطی به سئو داخلی سایت دارد و نه ربطی به سئو خارجی. نصب افزونه امنیتی مربوط به بخش فنی سایت یا سئو تکنیکال است که وبمستران یا مدیران سایتی که قصد دارند از این چک لیست سئو تکنیکال استفاده کنند باید در نظر داشته باشند. افزونه های امنیتی وردپرسی مانند All In One WP Security & Firewall و Sucuri Security میتوانند تضمین خوبی برای امنیت سایت باشند.
سایتی که امن باشد و از اطلاعات کاربر محافظت کند و در مقابل نفوذ هکر ها بیاستد میتواند به سئو کلی سایت کمک بسیار زیادی کند و باعث افزایش اعتبار از سمت گوگل شود تا سایت شما را به کاربران بیشتری نشان دهد.
چکیده مقاله و نتیجه گیری:
برای آنکه یک سایت بتواند به درآمد عالی برسد باید اصولی سئو شود. انجام عملیات سئو هم به 3 قسمت تقسیم میشود سئو تکنیکال،سئو داخلی و سئو خارجی. در این مقاله از بهترین چک لیست سئو تکنیکال به صورت اختصاصی به کارهایی که باید در سئو تکنیکال انجام شود اشاره کردیم و چک لیست سئو تکنیکال را در اختیارتان قرار دادیم. امیدواریم از این مقاله استفاده کرده باشید.
همچنین میتوانید نسخه pdf این مقاله را مشاهده و دانلود کنید